Δυσπλασία τραχήλου-HPV-Κονδυλώματα

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ονομάζεται HPV (Human Papilloma Virus). Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι του ιού. Κάποιοι τύποι ευθύνονται για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων (μοιάζουν με μικρές κρεατοελιές) στα γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας, στην περιοχή του πρωκτού, στην περιοχή του στόματος και των χειλιών, και η μετάδοση γίνεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Η εμφάνιση, το μέγεθος και η έκταση της βλάβης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε οργανισμού. Επειδή πρόκειται για ιό, δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο καταστροφή των βλαβών με διάφορους τρόπους και μέλημα είναι κυρίως η πρόληψη της μετάδοσης. Δυστυχώς εδώ το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει τελείως, μόνο κατά 70% περίπου και εξαρτάται φυσικά κι από την εντόπιση των βλαβών. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ιός μπορεί να μείνει ανενεργός για πολλούς μήνες, έως και χρόνια μέχρι να κάνει την πρώτη του βλάβη στο σώμα.

   Άλλοι τύποι του ιού είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία δυσπλασίας στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, η οποία δυσπλασία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε καρκίνο των παραπάνω οργάνων. Συγκεκριμένα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, έχει βρεθεί ότι οφείλεται στην προσβολή από HPV σε ποσοστό τουλάχιστον 98%. Και εδώ, στην περίπτωση των ογκογόνων, όπως ονομάζονται τα στελέχη αυτά του ιού, δεν προφυλάσσει τελείως το προφυλακτικό. Επίσης ο ιός μπορεί να μένει ανενεργός για μήνες έως χρόνια. Η θεραπεία στοχεύει στην αφαίρεση ή στην καταστροφή με καυτηριασμό της πάσχουσας περιοχής, ενώ η πρόληψη της μετάδοσης είναι ο πρωταρχικός στόχος μας.

   Η πρόληψη γίνεται με τον εμβολιασμό σε ηλικία 11 - 15 ετών. Ο εμβολιασμός προφυλάσσει από την μετάδοση κάποιων στελεχών του ιού που προκαλούν κονδυλώματα και από τη μετάδοση κάποιων στελεχών που προκαλούν δυσπλασία και εν δυνάμει και καρκινογένεση. Δεν προστατεύει από όλα τα στελέχη του ιού.

   Όσον αφορά γυναίκες που έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, στην περίπτωση των κονδυλωμάτων, γίνεται καταστροφή των βλαβών με φαρμακευτικό σκεύασμα, ή με καυτηριασμό. Στην περίπτωση προσβολής από τύπο του ιού που κάνει δυσπλασία (δηλ. ογκογόνο τύπο), η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των βλαβών που έχει δημιουργήσει ο ιός. Σε ήπια βλάβη ενδείκνυται η συχνή παρακολούθηση με Παπ-τεστ και κολποσκόπηση με βιοψία. Σε σοβαρή βλάβη επιβάλλεται η αφαίρεση του ιστού, και αν πρόκειται συγκεκριμένα για τον τράχηλο της μήτρας, γίνεται αφαίρεση τμήματος του τραχήλου με loop, ή με κωνοειδή εκτομή.

   Άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό πρέπει να τροποποιήσουν και τις συνήθειές τους, ως εξής: Προτείνεται να διακόψουν το κάπνισμα, να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, να προτιμήσουν μεθόδους αντισύλληψης εκτός των αντισυλληπτικών δισκίων, κ.α. Άτομα που δεν ξέρουν αν έχουν τον ιό, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, προτείνεται η διενέργεια του γνωστού Παπ-τεστ κάθε χρόνο. Επίσης μπορεί να γίνει και το DNA –test, για να ανευρεθεί αν υπάρχει ο ιός στον οργανισμό, αλλά και ποιο στέλεχος του ιού είναι.

X

Right Click

No right click