Εμμηνόπαυση

Για να χαρακτηριστεί ότι μια γυναίκα βρίσκεται πλέον στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει να μην έχει έμμηνο ρύση ένα ολόκληρο έτος. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51-52 έτη, ενώ στις γυναίκες που καπνίζουν, η εμμηνόπαυση επέρχεται λίγο νωρίτερα.

   Το μεταβατικό στάδιο κοντά στην εμμηνόπαυση λέγεται προεμμηνόπαυση και σ’αυτό εκδηλώνονται συμπτώματα όπως εφιδρώσεις-εξάψεις και ανωμαλίες της περιόδου (η λεγόμενη κλιμακτήριος). Μπορεί να διαρκεί από μήνες, έως έτη.

   Εάν η εμμηνόπαυση συμβεί μεταξύ 30 και 40 ετών, τότε λέγεται πρόωρη εμμηνόπαυση. Ενώ αν υπάρχει αμηνόρροια πριν το 30ο έτος της ηλικίας, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων νόσων, και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

   Τα κυριότερα συμπτώματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στην προεμμηνόπαυση-εμμηνόπαυση είναι οι ξαφνικές εφιδρώσεις και εξάψεις, η κόπωση, η υπνηλία, οι κεφαλαλγίες, η απώλεια της συγκέντρωσης, η απώλεια της libido, οι διαταραχές του ύπνου, η μελαγχολία ή και η κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα του χαρακτήρα, κ.α. Κατά την εμμηνόπαυση υπάρχει επιπλέον και πιο αυξημένος κίνδυνος για οστεοπόρωση και καρδιαγγειακά επεισόδια.

   Κατ’αρχήν, η γυναίκα παράγει τις ορμόνες της και έχει έμμηνο ρύση μέχρι την ηλικία των 50 περίπου. Από την ηλικία αυτή και μετά, κάποιες ορμόνες σχεδόν εξαλείφονται. Σε πρόωρη εμμηνόπαυση και σε πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, η γυναίκα που δεν επιθυμεί να μείνει έγκυος, καλό θα είναι να ακολουθήσει μια θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, για να υπάρχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα οιστρογόνα. Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχει επιθυμία εγκυμοσύνης, η θεραπευτική προσέγγιση αλλάζει. Σε κλιμακτήριο - εμμηνόπαυση που συμβαίνει σε ηλικία 47 ετών και άνω, δεν προτείνεται η ορμονική υποκατάσταση, διότι ενοχοποιείται για την εμφάνιση νόσων, με πιο σοβαρές τα θρομβοεμβολικά επεισόδια (έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο), και τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση τυχόν έντονων συμπτωμάτων, είναι διαφορετική.

   Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι σοβαροί για την υγεία και να γίνει ομαλά κι ευχάριστα η μετάβαση της γυναίκας στο επόμενο στάδιο της ζωής της.

X

Right Click

No right click