Συμπτώματα και αλλαγές του σώματος στην κύηση

Η κύηση αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν παθολογία, επιφέρει όμως κάποια συμπτώματα στον οργανισμό και κάποιες αλλαγές στο σώμα, εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστούν παθολογικά συμπτώματα, η έγκαιρη αντιμετώπιση των οποίων εξασφαλίζει την ομαλή πορεία της κύησης, μέχρι την ολοκλήρωσή της, τον τοκετό.

   Τα συμπτώματα που προμηνύουν πιθανή εγκυμοσύνη είναι καταρχήν η αμηνόρροια, που συμβαίνει συχνά σε μια κύηση, η ανορεξία, ο έμετος, η ναυτία, η συχνοουρία, η κόπωση, η τάση και η ευαισθησία στους μαστούς. Όλα αυτά βέβαια δεν αποτελούν αποκλειστικά συμπτώματα κύησης, οδηγούν όμως τις γυναίκες σε διερεύνηση (τεστ κύησης, επίσκεψη στον Γυναικολόγο), για επιβεβαίωση.

   Όσον αφορά τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, στο δέρμα μπορεί να εμφανιστεί το χλόασμα της κύησης, (σκούρες περιοχές στο πρόσωπο), όπου γίνεται επιβεβλημένη η χρησιμοποίηση αντηλιακών σκευασμάτων από την έγκυο. Επίσης σκουραίνει η μέση γραμμή στην κοιλιά, οι θηλές, το αιδοίο και ο πρωκτός. Συχνά στην κύηση επίσης εμφανίζεται κνησμός τοπικός ή γενικευμένος, που επιβάλλει τη διερεύνησή του από ειδικό, για να βρεθεί η αιτία του. Στο δέρμα πάλι, είναι πολύ συχνό φαινόμενο η εμφάνιση ραβδώσεων, στην κοιλιά, σε γλουτούς, σε μηρούς.

   Συχνοουρία μπορεί να εμφανιστεί στα αρχικά στάδια, ή σε προχωρημένη κύηση.  Στους ουρητήρες, λόγω πίεσης από τη μήτρα, μπορεί να συμβεί παλινδρόμηση των ούρων και διάταση των ουρητήρων με πόνο (μοιάζει με κωλικό νεφρού). Συχνές είναι και οι ουρολοιμώξεις και οι μικροβιουρίες.

   Αρκετά συχνά στην κύηση παρατηρούνται πόνοι στο σκελετό και στη μέση, ως αποτέλεσμα της αλλαγής στάσης του σώματος και της χαλάρωσης των αρθρώσεων. Εξαιτίας μάλιστα αυτών των αλλαγών, το βάδισμα της εγκύου αλλάζει και γίνεται πιο ασταθές. Συχνά επίσης εμφανίζεται και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (περιστασιακό μούδιασμα και πόνος σε κάποια δάκτυλα του χεριού).

   Ο βλεννογόνος της μύτης και των ούλων γίνεται οιδηματώδης (αυτό συνεπάγεται δυσκολία αναπνοής από τη μύτη, ροχάλισμα) και υπεραιμικός (καμιά φορά αιμορραγούν τα ούλα ή η μύτη). Επίσης συχνότατο φαινόμενο είναι οι αναγωγές της εγκύου και οι λεγόμενες «καούρες», λόγω χαλάρωσης του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα. Η αλλαγή στην ταχύτητα πέψης των τροφών μπορεί να επιφέρει, μαζί και με άλλους παράγοντες, δυσκοιλιότητα. Στη χολή, κατά τη διάρκεια της κύησης σχηματίζονται εύκολα χολόλιθοι (πέτρα στη χολή, ή λάσπη), ή μπορεί να εμφανιστεί χολοστατικός ίκτερος.

   Στο αιδοίο μπορεί να εμφανιστούν κιρσοί, λόγω της φλεβικής στάσης. Για τον ίδιο λόγο εμφανίζονται και οι αιμορροΐδες στον πρωκτό, που ταλαιπωρούν πολλές εγκυμονούσες.

Κάθε αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα της εγκύου είναι φυσιολογική και αναμενόμενη, εκτός βέβαια από αυτές που δεν είναι απόλυτα φυσιολογικές και ταλαιπωρούν τη γυναίκα. Οτιδήποτε απασχολεί μια έγκυο θα πρέπει να το συζητά με το γιατρό της, ο οποίος και θα βρει λύση στο πρόβλημα, ή θα την παραπέμψει στον κατάλληλο γιατρό άλλης ειδικότητας, αν χρήζει ιδιαίτερη και από κοινού παρακολούθηση-θεραπεία.

X

Right Click

No right click