Προληπτικό ετήσιο τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στην Ιατρική. Την εποχή που ο Παπανικολάου έπαιρνε επιχρίσματα από τον τράχηλο και καθιερώθηκε έπειτα η εξέταση με το όνομά του, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν μια από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου στις γυναίκες. Δυστυχώς, παραμένει μια κορυφαία αιτία θανάτου ανάμεσα σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά. Με το τεστ Παπ διαπιστώνονται οι αλλοιώσεις του τραχηλικού επιθηλίου, οι οποίες και μπορούν να θεραπευθούν, πριν εξελιχθούν σε καρκίνο! Έτσι το τεστ Παπ έχει μειώσει τη θνησιμότητα κατά 70-80%. Αυτή η μείωση φθάνει και το 99% ανάμεσα στις γυναίκες που ελέγχονται τακτικά. 

   Η τεχνική της λήψης του τεστ Παπανικολάου από τον γυναικολόγο, συνίσταται σε λήψη κυττάρων από τον εξωτράχηλο και τον ενδοτράχηλο, με κατάλληλα εργαλεία. Μια γυναίκα που δεν έχει πρόβλημα στον τράχηλο και το τεστ βγαίνει αρνητικό, πρέπει να κάνει τεστ Παπανικολάου μια φορά το χρόνο. Σε άλλες περιπτώσεις, που υπάρχει δυσπλασία στον τράχηλο, ή που έχει βρεθεί με DNA-τεστ ότι υπάρχει ογκογόνος ιός HPV, το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται συχνότερα (ανά εξάμηνο συνήθως).

   Για να κάνει μια γυναίκα τεστ Παπ, τις προηγούμενες ημέρες δεν πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί ταμπόν, κολπικές κρέμες και σπερματοκτόνα στον κόλπο, δεν πρέπει να έχουν γίνει κολπικές (εσωτερικές) πλύσεις, και πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 ημέρες αποχή από σεξουαλική επαφή.

   Το τεστ Παπ βέβαια, δεν είναι τέλειο. Ουσιαστικά είναι επαρκές στην πρόληψη του Εκ Πλακωδών Κυττάρων Καρκινώματος του τραχήλου. Έχει αποδειχθεί όμως λιγότερο επαρκές στην πρόληψη του Αδενοκαρκινώματος. Επίσης, έχει χαμηλή ευαισθησία, έως και 40%. Γι’ αυτό και ο τακτικός έλεγχος, είναι τόσο σημαντικός για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου: οι προκαρκινικές αλλοιώσεις που τυχόν δεν θα ανιχνευθούν σε μία εξέταση, θα ανιχνευθούν συνήθως σε μία από τις επόμενες. Η πιο σημαντική αποτυχία στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου, είναι μακράν, ο ανεπαρκής τακτικός έλεγχος.

   Το πρώτο Παπ στη ζωή μιας γυναίκας πρέπει να γίνεται λίγο μετά την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής. Αυτό είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει, με το βέλτιστο, να προσφεύγει σε αυτή τη σωτήρια εξέταση τακτικά.

X

Right Click

No right click