Ενδείξεις Καισαρικής Τομής

Οι ενδείξεις για να γεννήσει μια γυναίκα με καισαρική τομή, είναι καθορισμένες και συγκεκριμένες, σύμφωνα με πρωτόκολλα. 

   Καταρχήν οι απόλυτες ενδείξεις, όπου η καισαρική πρέπει να γίνει άμεσα, είναι οι καταστάσεις μαιευτικού επείγοντος: Αιμορραγία, αποκόλληση πλακούντα, προεκλαμψία-εκλαμψία, οι αλλοιώσεις των παλμών του εμβρύου, η πρόπτωση του ομφαλίου λώρου, κλπ.

   Επίσης, ενδείξεις για καισαρική, είναι οι διάφορες «άσχημες» θέσεις και προβολές του εμβρύου, που κάνουν επικίνδυνη την απόπειρα για φυσιολογικό τοκετό, όπως η ισχιακή προβολή (ιδίως σε πρωτοτόκο), η οπισθία θέση σε γυναίκα με στενή πύελο, (ανδροειδούς τύπου), η προσωπική προβολή, το εγκάρσιο σχήμα, οποιαδήποτε μορφή δυστοκίας που προκαλεί αδυναμία εξέλιξης τοκετού, (όπως για παράδειγμα η αδυναμία διαστολής του τραχήλου ή η αδυναμία προώθησης του εμβρύου στην πύελο).

   Από τη μεριά της μητέρας, διάφορα παθολογικά προβλήματα ορίζουν την καισαρική τομή σαν επιλογή.

   Η προηγηθείσα καισαρική και η προηγούμενη ινομυωματεκτομή, αποτελούν πια σχετικές ενδείξεις καισαρικής. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, ο φυσιολογικός τοκετός γίνεται υπό προϋποθέσεις.

X

Right Click

No right click