Αιμορραγίες στην κύηση

Η εμφάνιση αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι πάντα κάτι που τρομοκρατεί τη γυναίκα. Η αιτία μιας αιμορραγίας, αναλόγως σε πιο τρίμηνο της κύησης συμβαίνει, είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση. Ανάλογη είναι και η επίπτωση που αυτή έχει, στο έμβρυο και στη μητέρα. 

   Στα πρώτα στάδια της κύησης, μέχρι τη 10η – 12η εβδομάδα, μια αιμορραγία μπορεί να οφείλεται στην εμφύτευση του εμβρύου, στο σχηματισμό του πλακούντα, σε μικρή αποκόλληση του πλακούντα, σε επερχόμενη αποβολή, ή και σε κάτι που δεν έχει να κάνει με την κύηση, για παράδειγμα σε τραχηλίτιδα, πολύποδα τραχήλου, ή και δυσπλασία του τραχήλου. Ο γυναικολόγος θα διαγνώσει την αιτία της αιμορραγίας και θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

   Σε προχωρημένη κύηση, 2ου – 3ου τριμήνου, μια αιμορραγία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για το έμβρυο, αλλά και για τη μητέρα. Η αιτία της αιμορραγίας σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είναι η αποκόλληση του πλακούντα, ο προδρομικός πλακούντας (χαμηλός κοντά στον τράχηλο), ο επιπωματικός πλακούντας, κ.α. Μπορεί επίσης το αίτιο να μην αφορά την κύηση, όπως για παράδειγμα οι αιμορροΐδες, η τραχηλίτιδα, δυσπλασίες ή πολύποδες τραχήλου, οι κιρσοί του κόλπου ή του αιδοίου, κλπ. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας αιμορραγίας σε προχωρημένη κύηση πρέπει να είναι αμεσότατη και επείγουσα.

X

Right Click

No right click