Διαταραχές εμμήνου ρύσεως - αιμορραγίες

Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ή αιμορραγίες στο μεσοδιάστημα (μεταξύ δυο περιόδων) μπορούν να συμβούν σε όλες τις γυναίκες και να είναι είτε τυχαίο και μοναδικό γεγονός, είτε να οφείλονται σε ορμονική διαταραχή, είτε να σχετίζονται με παθολογική κατάσταση της μήτρας ή του οργανισμού. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να διερευνώνται και να αποκλείονται η τυχόν ύπαρξη ινομυωμάτων στη μήτρα, η ύπαρξη πολυπόδων, οι κακοήθειες ( καρκίνος ενδομητρίου, καρκίνος τραχήλου, κλπ ), επιπλοκές πιθανής εγκυμοσύνης, παθολογικά αίτια του οργανισμού (όπως για παράδειγμα οι αιματολογικές διαταραχές της πήξης), οι ενδοκρινοπάθειες (δυσλειτουργίες θυρεοειδούς, κλπ), το stress, το υπερβολικό αδυνάτισμα, η λήψη φαρμάκων κλπ.

   Ο φυσιολογικός κύκλος καθορίζεται ως εξής: Κυκλικότητα από 25 έως 35 ημέρες, διάρκεια από 3 έως 7 ημέρες, και ποσότητα αίματος από 25ml έως 75 ml. Η κυκλικότητα και η διάρκεια ενός κύκλου παρακολουθείται εύκολα από τη γυναίκα, καλό δε είναι, να σημειώνεται πάντα και να κρατείται σαν αρχείο. Η ποσότητα του αίματος αντίθετα, δεν είναι τόσο εύκολο να αξιολογηθεί, οι περισσότερες γυναίκες όμως είναι εξοικειωμένες στο να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της εμμήνου ρύσεώς τους, ούτως ώστε οποιαδήποτε εκτροπή από το φυσιολογικό, να γίνεται αμέσως αντιληπτή από τις ίδιες.

   Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως εμφανίζονται με τη μορφή της συχνομηνόρροιας (κύκλος μικρότερος των 21 ημερών), της υπερμηνόρροιας (κανονικός κύκλος με κανονική διάρκεια σε ημέρες, αλλά υπερβολική ποσότητα αίματος), ολιγομηνόρροια (μικρή ποσότητα αίματος σε κανονικό κύκλο), μηνορραγία (έμμηνος ρύση άνω των 7 ημερών), μητρορραγία και μηνομητρορραγία (αιμορραγία σε άτακτα διαστήματα). Επίσης αναφέρεται και η μεσοκυκλική απώλεια μικρής ποσότητας αίματος, η οποία έχει σχέση με την ωοθυλακιορρηξία, και η αιμορραγία εκ διαφυγής κατά τη διάρκεια λήψης αντισυλληπτικών.

   Όταν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια από τη μήτρα ή τον οργανισμό γενικά, οι διαταραχές του κύκλου οφείλονται σε έλλειψη ωοθυλακιορρηξίας κατά 80% περίπου, σε λειτουργική κύστη ωοθήκης, ή σε ατροφία του ενδομητρίου. Η έλλειψη ωοθυλακιορρηξίας είναι το συχνότερο αίτιο δυσλειτουργικής αιμορραγίας στην εφηβεία (τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως), ενώ σε μεγαλύτερες γυναίκες το συχνότερο αίτιο είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και οι λειτουργικές κύστεις ωοθηκών. Σε γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, καλό θα είναι, πριν μια αιμορραγία αποδοθεί σε φυσιολογικά κλιμακτηριακά φαινόμενα, να αποκλειστούν πιο σοβαρά αίτια. Μετά την εμμηνόπαυση, το αίτιο μιας πιθανής αιμορραγίας είναι πάντα παθολογικό και πρέπει να διερευνάται άμεσα.

   Συνήθως η αιτία ανευρίσκεται εύκολα με την γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα, ενώ συμπληρωματικά της εξέτασης μπορούν να γίνουν και εργαστηριακές εξετάσεις αίματος κι ένας ορμονικός έλεγχος. Η θεραπεία είναι ανάλογη της αιτίας.

X

Right Click

No right click