Πολύποδες

Οι πολύποδες είναι συχνοί καλοήθεις όγκοι του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Εμφανίζονται πιο συχνά σε ηλικίες 35-60 ετών και τα σημεία εντόπισής τους είναι ο τράχηλος της μήτρας και το ενδομήτριο. Τα συμπτώματα που εγείρουν την υποψία ύπαρξης πολύποδα είναι οι αιμορραγίες, είτε κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, είτε στα μεσοδιαστήματα. Τις περισσότερες φορές βέβαια, ένας πολύποδας δεν δημιουργεί κάποιο σύμπτωμα.

   Η πιο σημαντική επιπλοκή ενός πολύποδα είναι η μικρή, αλλά δυστυχώς υπαρκτή πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής σε καρκίνο. Επίσης σε περίπτωση εγκυμοσύνης, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί αποβολή του εμβρύου, ενώ όταν ένα ζευγάρι επιθυμεί και βρίσκεται σε προσπάθεια για τεκνοποίηση, ένας πολύποδας μπορεί να εμποδίζει τη σύλληψη.

   Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα, είτε μετά από επίσκεψη στον Γυναικολόγο λόγω συμπτωμάτων, είτε τυχαία, στο πλαίσιο του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Η αφαίρεση των πολυπόδων γίνεται εύκολα, με την επεμβατική μέθοδο της υστεροσκόπησης ή της απλής απόξεσης για τους ενδομήτριους, και της αφαίρεσης και του καυτηριασμού για τους τραχηλικούς πολύποδες.

X

Right Click

No right click